КАШКИ (ELECTUARIА) — специфічна ветеринарна лікарська форма, яка готується екстемпорально, має м’яку кашко- або тістоподібну консистенцію й призначається для внутрішнього вживання (найчастіше свиням, рідше — коням). За допомогою шпателя кладуть на корінь язика або вільно згодовують. Розрізняють кашки густої (E. spissa) і густуватої (E. tenua seu mollia), подібної до патоки, консистенції. Не готуються кашки із сильнодіючими, отруйними речовинами та речовинами, що мають неприємний запах, смак, легко розкладаються чи окиснюються (калію перманганат, срібла нітрат). Кашки складаються з діючих речовин і формоутворювачів (порошки кореня солодки або алтеї, борошно житнє чи пшеничне, сироп простий, патока, мед, рослинні екстракти, соки, олії, бальзами, смоли та ін.), що беруться в різних співвідношеннях. Солі додають у вигляді найтонших порошків або розчинів, уникаючи при цьому введення зайвої кількості води.
Тихонов А.И., Ярных Т.Г. Технология лекарств: Учебник для вузов. — Х., 2006.